Alfredo Sanzol

Autor i director

Va estudiar Dret i quan tenia 23 anys va decidir canviar de rumb i dedicar-se a la direcció teatral. El seu primer muntatge, Como los griegos, va ser nominat als premis Max com a millor espectacle revelació. Ha escrit i dirigit espectacles de carrer com Móviles per al festival de teatre contemporani València Escena Oberta.

Per al mateix festival ha escrit i dirigit Calleidoscopio i Cómo levantar piedras sin hundirte en las aceras. Amb el reconegut director de teatre Gerardo Vera, va iniciar una estreta col·laboració l’any 2005 com a ajudant de direcció dels espectacles La voz humana i Divinas palabras. Entre d’altres, ha dirigit i escrit Sí, pero no lo soy (quatre nominacions als premis Max), Risas y destrucción i Días estupendos.

Per a la companyia T de Teatre va crear i dirigir els espectacles Delicades i Aventura!. Altres espectacles de Sanzol són En la luna, una producció del Teatro de La Abadía en coproducció amb el Teatre Lliure, guanyadora de tres premis Max.

Entre els seus últims espectacles destaquen La calma mágica, Edipo Rey, que ell mateix versiona i dirigeix, i La respiración, entre d’altres. Alguns dels premis que Sanzol ha rebut són: Max a millor autor 2011 per Delicades, Max a millor autor 2012 per Días estupendos, Ceres a millor autor 2012 per En la luna, Max a millor autor 2013 per En la luna i Max a millor espectacle 2013 per En la luna.

La tardor de 2017 Sanzol rep el Premio Nacional de Literatura 2017 amb la comèdia La respiración i al maig de 2018 és guardonat amb el Premio Valle-Inclán de Teatro per La ternura.